ff voorstellen: afdeling stookinstallaties

Geplaatst op 05-10-2017

Guido Stam, senior inspecteur stookinstallaties:
“Stuk voor stuk zijn we als inspecteur gepokt en gemazeld”

Wat doet de afdeling Stookinstallaties?

“We inspecteren stookinstallaties, brandstofleidingen en doen emissiemetingen. We vinden het in de eerste plaats belangrijk dat we onafhankelijk keuren. We doen geen onderhoud en dus inspecteren we nooit iets vanuit eigen belang. Voor ons draait alles om de veiligheid en het milieu, voor de medewerkers en de omgeving.”

Hoeveel mensen zitten er bij jullie afdeling?

"Met zo’n tien mensen vertegenwoordigen we de afdeling Stookinstallaties. De zes gasinspecteurs hebben ieder zo min of meer hun eigen gebied in Nederland. Zo hebben we landelijke dekking. De twee accountmanagers reizen ook door het land. Daarnaast zitten er nog een aantal collega’s op kantoor: zij verzorgen de planning, facturatie en de opdrachtbevestigingen.”

Wat zijn nieuwe ontwikkelingen binnen jullie vakgebied?

"We zien dat de nieuwe milieu-eisen voor fijnstof en biomassa veel impact hebben. Dat betreft vooral pellet-kachels voor met name agrarische bedrijven. De tot kleine staafjes samengeperste houtstof zorgt voor de stalverwarming voor biggetjes, kuikentjes, etc. Sinds 2016 moeten kachels van meer dan 20 kW worden gekeurd met een Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) en daarna Periodieke Inspecties (PI). Met name bedrijven die zijn aangesloten bij een degelijke onderhoudspartij worden gewezen op de inspectieplicht en willen vanuit hun zorgplicht naar hun medewerkers inzicht hebben in de risico’s. Zij laten een EBI of PI doen. Ook zijn we erg druk bezig met het inspecteren van noodstroomaggregaten (NSA’s) volgens SCIOS Scope 4 en 7c. Hiervan is ook de wet- en regelgeving drastisch veranderd sinds 2016."

Hoe omschrijf je de teamspirit?

"Stuk voor stuk zijn we als inspecteurs gepokt en gemazeld. Dat kun je gerust zo stellen. Je moet een behoorlijke rugzak hebben voordat je bij Parkstad Inspecties aan de slag gaat. Uiteindelijk werken we ook allemaal in hoge mate zelfstandig. Daar ben ik blij mee. Elke dag kan ik vanuit huis starten met mijn werk. Regelmatig hebben we onderling telefonisch contact. De veranderingen in de wet- en regelgeving zijn niet altijd even eenduidig. Dat vergt nog wel eens wat onderling debat. Dan merk je ook wel dat elke inspecteur zo zijn eigen mening heeft. Maar we vinden het belangrijk dat we samen de beste vertaling van de regelgeving naar de praktijk kiezen."

Op de foto

Linksonder op de foto staat Guido Stam. Rechts naast hem collega-inspecteur Mario Sleegers en projectleider Marcel Broers.
Staand vlnr de inspecteurs: Wil de Koning, Louis de Rijck en Hans Aarts. Op de foto ontbreken werkvoorbereider Paul van de Kerkhof en de inspecteurs Arnold Nijmeijer, Frans van de Laar en Theo Pasmans.
 

Maasziekenhuis Pantein

Parkstad Inspecties inspecteert de elektrische installaties in de medische ruimten voor het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. De medische ruimten K3 worden elk jaar gekeurd volgens NEN 3140. Daarnaast wordt ieder jaar een vijfde deel van de keuringen uitgevoerd van de medische ruimten K1 en K2. Dat...

Goossens Wonen via Rooijakkers

Vorig jaar voerde Parkstad Inspecties SCIOS inspecties uit aan de stookinstallaties en brandstofleidingen bij Goossens Wonen en Slapen in Roermond, Nuenen en Erp. Dat deed Parkstad Inspecties in opdracht van Rooijakkers Installatietechnieken BV in Keldonk (Noord-Brabant). Een installatiebedrijf waar...

Quadrance

Voor Quadrance voerde Parkstad Inspecties voor zestien panden van de gemeente Deventer de NEN 2767 inspecties en de energiescan uit. De bedrijven hebben met elkaar een convenant afgesloten zodat de samenwerking goed geregeld is. Daarnaast werd voor enkele panden gekeken naar de bouwkundige condities...

Everris International

Voor Everris International B.V., locatie Heerlen, voerde Parkstad Inspecties reeds een breed palet aan diensten uit, van NEN 3140 keuringen voor de installaties en de arbeidsmiddelen, het geven van de periodieke instructies, het samenstellen van het handboek volgens NEN 3140 tot het inspecteren van...

Powertec Diesel Services

Parkstad Inspecties werkt nauw samen met Powertec Diesel Services. Er is een convenant afgesloten waarbij Parkstad Inspecties Powertec Diesel Services ondersteunt bij het uitvoeren van SCIOS Scope 4 en 7c inspecties aan noodstroomaggregaten. Volgens het Activiteitenbesluit moeten noodstroomaggregate...
disclaimer privacy sitemap webdesign gosidesign