In gesprek met Roel van Unen, gebouwbeheerder Naturalis Leiden

Geplaatst op 02-04-2021

Hoe bijzonder is het om te mogen werken in een gebouw als het museum Naturalis in Leiden. Hét Nederlands centrum voor biodiversiteit. Spannend, verrassend, uniek. Vorig jaar door de Branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA) genomineerd als een van de gebouwen die de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij heeft. Roel van Unen, erkent dat het zeker speciaal is te werken in deze niet alledaagse omgeving. Naturalis is een innovatief en duurzaam gebouw met onder andere een eigen warmte-koudeopslag, duurzame ventilatie, 100 procent led-verlichting, zonnepanelen en een energievriendelijk klimaatsysteem.

SCIOS Scope 8 en veiligheid

Roel van Unen, gebouwbeheerder Naturalis Leiden: “Naturalis heeft als museum een publieke functie. Dat betekent dat je zorg moet hebben voor de werknemers van dit Biodiversity Center, maar zeker ook voor al haar bezoekers. Als je de veiligheid niet optimaal regelt en het gaat een keer goed mis is dat verschrikkelijk. Daarnaast zijn wij ook verantwoordelijk voor een van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld. Een grote verantwoordelijkheid. Niet verwonderlijk dat brandveiligheid onze grote aandacht heeft.”

Hoe kom je met kundige samenwerkingspartners in contact?

“Er zijn genoeg inspectiebedrijven van naam en faam die onze elektrotechnische installaties perfect kunnen inspecteren of deze voldoen aan de wet- en regelgeving”, aldus de gebouwbeheerder. “Parkstad Inspecties stond sowieso al op de shortlist vanwege haar uitstekende reputatie en werd ook nog eens aanbevolen. Maar het gaat om de klik die je wilt hebben met de mensen met wie je samenwerkt. En dat ontstond al in het eerste gesprek. Ik was snel overtuigd dat ik met een competent persoon [accountmanager Chantal Dupuis] aan tafel zat. Iemand die zeer adequaat al vertelt wat je nog niet gevraagd hebt. Het was voor mij zonder meer duidelijk dat Parkstad Inspecties de opdracht aan kon. Toch heb ik de keuze gemaakt voor een jaarcontract. Ik was benieuwd naar de praktijk”, voegt Roel van Unen er lachend aan toe.

Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

“In de tweede fase, de uitvoeringsfase, moet je het waarmaken. En dat heeft de inspecteur [Tom Beumer] van Parkstad Inspecties fantastisch gedaan. Bij zijn start is hij door ons in één uur geïnformeerd over de organisatie en het gebouw van Naturalis, daarna is hij zelfstandig aan de slag gegaan. Hij is 2 weken aan het werk geweest en in die periode heb ik hem niet gezien of gehoord. Als je dat kunt in een vreemde omgeving, dan neem ik mijn petje voor je af. Na afloop van de complete inspectie hebben wij elkaar weer gesproken en het eindrapport globaal doorgenomen. Dit zag er compleet en duidelijk uit. Ook nadat ik het op een later tijdstip zorgvuldig heb gelezen, hoefde ik deze mening niet bij te stellen. Ik kan niets anders zeggen dan dat hier een zeer tevreden man staat! Daarom is ons samenwerkingstraject ook met enkele jaren verlengd. Dat zal niemand verbazen. De inspecties volgens SCIOS scope 10 (elektrisch materieel) en 12 (zonnestroominstallaties) gebeuren de komende jaren.”

Bekwame vakmensen bij Parkstad Inspecties

Fantastisch om deze positieve ervaring te kunnen noteren. Maar heeft Roel van Unen wellicht toch een aanbeveling voor de organisatie Parkstad Inspecties of voor de inspecteurs in het bijzonder? Roel van Unen; “Nee niet echt. Het professionele bedrijf werkt met uiterst bekwame vakmensen. Ik hoop dat het hen blijft lukken de gevraagde inspecties binnen de vastgestelde c.q. gewenste termijnen uit te voeren. Dat vergt de nodige flexibiliteit, inventiviteit en een strakke planning. Daarbij wens ik hen veel succes.”

Ook interesse in de inspectie van elektrische installaties volgens SCIOS Scope 8 en Scope 10 of inspectie van de zonnestroominstallaties volgens SCIOS Scope 12? Accountmanagers Chantal Dupuis en Peter Harmsen vertellen er graag meer over!

Het interview is afgenomen door Lilian Zeekaf van Wij zijn KIT.

Maasziekenhuis Pantein

Parkstad Inspecties inspecteert de elektrische installaties in de medische ruimten voor het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. De medische ruimten K3 worden elk jaar gekeurd volgens NEN 3140. Daarnaast wordt ieder jaar een vijfde deel van de keuringen uitgevoerd van de medische ruimten K1 en K2. Dat...

Goossens Wonen via Rooijakkers

Vorig jaar voerde Parkstad Inspecties SCIOS inspecties uit aan de stookinstallaties en brandstofleidingen bij Goossens Wonen en Slapen in Roermond, Nuenen en Erp. Dat deed Parkstad Inspecties in opdracht van Rooijakkers Installatietechnieken BV in Keldonk (Noord-Brabant). Een installatiebedrijf waar...

Quadrance

Voor Quadrance voerde Parkstad Inspecties voor zestien panden van de gemeente Deventer de NEN 2767 inspecties en de energiescan uit. De bedrijven hebben met elkaar een convenant afgesloten zodat de samenwerking goed geregeld is. Daarnaast werd voor enkele panden gekeken naar de bouwkundige condities...

Everris International

Voor Everris International B.V., locatie Heerlen, voerde Parkstad Inspecties reeds een breed palet aan diensten uit, van NEN 3140 keuringen voor de installaties en de arbeidsmiddelen, het geven van de periodieke instructies, het samenstellen van het handboek volgens NEN 3140 tot het inspecteren van...

Powertec Diesel Services

Parkstad Inspecties werkt nauw samen met Powertec Diesel Services. Er is een convenant afgesloten waarbij Parkstad Inspecties Powertec Diesel Services ondersteunt bij het uitvoeren van SCIOS Scope 4 en 7c inspecties aan noodstroomaggregaten. Volgens het Activiteitenbesluit moeten noodstroomaggregate...
disclaimer privacy sitemap webdesign gosidesign