De rol van het inspectiebedrijf; wie onderneemt actie bij fouten in de installatie?
Geplaatst op 04-10-2018
Voor de aanleg van elektrische installaties gelden in Nederland voorschriften. Vaak wordt een inspectiebedrijf ingeschakeld om te controleren of een installatie voldoet aan die voorschriften. Als bij de controle blijkt dat de installatie acuut brand of aanraakgevaar kan veroorzaken, zal de inspecteur dit meteen melden bij zijn opdrachtgever en de contactpersoon ter plaatse. Die kunnen dan direct maatregelen nemen en bijvoorbeeld de installatie uitschakelen. Over alle andere gebreken krijgt de opdrachtgever een rapport. Uit berichten in de media blijkt dat de rol en de bevoegdheden van een inspectiebedrijf niet altijd duidelijk zijn.
Wie controleert of een installatie aan de wettelijke eisen voldoet?
Hoe een elektrische installatie moet worden aangelegd, ligt vast in een norm: NEN 1010. Deze norm wordt ook genoemd in het Bouwbesluit, het boekwerk met alle wettelijke regels voor bouwwerken in Nederland. Degene die de installatie aanlegt, moet zelf controleren of de installatie aan de wettelijke regels voldoet. Hij is dus product-aansprakelijk. Vooral bij grotere gebouwen met complexe installaties eist de opdrachtgever vaak dat een onafhankelijke partij die aanvullende controle doet. In dat geval wordt een inspectiebedrijf ingeschakeld. Etienne Hochs, algemeen directeur van Parkstad Inspecties: “Het ligt voor de hand om die inspectie niet te laten uitvoeren door degene die de installatie heeft aangelegd. Toch mag dit van de wet.”
Hoe moet worden omgegaan met fouten in de installatie?
Bij een inspectie komen vaak wel fouten aan het licht. Dat kan van alles zijn: leidingen die niet deugdelijk bevestigd zijn, leidingen zijn te dun, het ontbreken van groepenverklaring, het plaatsen van de verkeerde aardlekschakelaars, enzovoorts. Als de installateur ter plaatse is, kan hij sommige fouten al meteen herstellen. De inspecteur legt alle fouten vast in een rapport voor de opdrachtgever, zodat die er mee aan de slag kan. Etienne Hochs: “Onze taak is de opdrachtgever te wijzen op fouten in de installatie. Fouten die acuut brand- of aanrakingsgevaarlijk zijn melden we meteen bij de opdrachtgever. Deze kan de installatie dan direct uitschakelen en de fouten laten herstellen.”
Hoe zit het met installaties die in gebruik zijn?
In werkomgevingen en openbare ruimten geldt de Arbowet en die eist dat de omgeving veilig is en blijft. Dat betekent dat ook elektrische installaties die in gebruik zijn goed onderhouden en gecontroleerd moeten worden. De norm NEN 3140 beschrijft hoe je voor die veilige installaties kunt zorgen.
Daarnaast eisen verzekeraars dat verzekerden maatregelen nemen om brand te voorkomen. In de polisvoorwaarden wordt daarom vrijwel altijd ook regelmatige controle van de elektrische installaties gevraagd, meestal de brandrisico-inspectie volgens SCIOS Scope 10.