Vandaag voor de klas en morgen inspecties uitvoeren.

Geplaatst op 15-04-2021

"Die combi is het mooiste wat er is." In gesprek met Wil Burgerhof, senior-inspecteur bij Gevotec en een van de externe gastdocenten bij Parkstad Opleidingen. “De rode draad in mijn leven is het samenbrengen van mensen, kennis en praktijk. Vandaag voor de klas en morgen weer inspecties uitvoeren. Die combinatie vind ik het mooiste wat er is. Zo blijf je ook goed geïnformeerd over de veranderende wet- en regelgeving.”

We ontmoeten Wil in een van de leslokalen in Den Bosch, waar hij een opfriscursus in de inspectie van brandstofleidingen bij noodstroomaggregaten geeft. Voor deze bijzondere scope (SCIOS Scope 7c) draait Wil zijn hand niet om. Dat is natuurlijk niet altijd zo geweest.

Wil Burgerhof over de start van zijn carrière: “In de jaren tachtig van de vorige eeuw startte ik mijn carrière als servicemonteur bij een branderfabrikant. Ik kwam regelmatig in contact met de inspecteurs van de gasbedrijven. Man o man, wat keek ik op tegen die gasinspecteurs. Hun kennis, ervaring en aanzien. Zij waren het grote voorbeeld voor mij.”

Opleiding tot gasinspecteur. Onhaalbaar?

Wil wilde dolgraag de opleiding tot gasinspecteur volgen. Als niet-medewerker van een gasbedrijf was dat helaas onmogelijk. Maar de kundige, gedreven en leergierige servicemonteur Wil Burgerhof viel op. Voldoende redenen voor 11 ervaren gasinspecteurs om een petitie op te stellen waarin de servicemonteur aanbevolen werd voor de opleiding tot gasinspecteur. En Wil werd inderdaad toegelaten tot de opleiding VISA-techniek, als eerste niet-medewerker van een gasbedrijf!

“De opleiding heb ik - eerlijkheidshalve - met een mondeling herexamen, positief kunnen afronden. Mijn grote kennis, opgedaan in de praktijk, heeft gezorgd voor het diploma. En nog steeds beantwoord ik vragen vanuit mijn praktijkervaring. Dat wil niet zeggen dat je de theorie naast je neer kunt leggen. In tegendeel. Maar in mijn lessen illustreer ik wel de theorie met aansprekende praktijkvoorbeelden. Zo blijft de nieuwe kennis bij de cursisten veel beter hangen.

Ik ben na het behalen van het diploma VISA-techniek gestart bij een particulier inspectiebedrijf. Een klein bedrijf waar ik een grote diversiteit aan activiteiten mocht uitvoeren, zoals; Inspecties SCIOS Scope 1 t/m 5, emissiemetingen, immissiemetingen, bacteriologisch onderzoek, fijnstof onderzoek, interne audits en zelfs NEN 3140 e-inspecties.”

Blijven ontwikkelen; persoonlijk en vaktechnisch

"Natuurlijk wilde ik groeien en veranderde ik slechts enkele malen van baan. Steeds weer leerde ik bij en volgde ik extra opleidingen. Deze kennis deelde ik graag met anderen en vanwege die houding en interesse in nieuwe ontwikkelingen, werd ik onder meer betrokken bij het opzetten van een syllabus voor de opleiding Periodiek Onderhoud en Inspecties aan stookinstallaties en bij de ontwikkeling van NEN-normen. Er zijn korte lijntjes met de Rijksoverheid en ook met commerciële marktpartijen in de branche. Ik heb fantastische kansen gehad, teveel om hier allemaal te benoemen. Kansen heb ik met beide handen aangegrepen. Ben best wel trots op het kunnen en mogen ondersteunen van Pierre Leijendeckers bij de oprichting van SCIOS.”

Aanrader: combi inspecteur en docent

Wil Burgerhof: “Ik heb geen docentenopleiding gevolgd, maar probeer mijn lessen zo interessant mogelijk te maken door het gebruik van veel, heel veel beeldmateriaal en praktijkvoorbeelden. Inmiddels ben ik gastdocent voor de opleidingen: SCIOS Scope 1 t/m 7a en c.

Ik zou het iedere senior-inspecteur aanraden! Hoe gaaf is het jouw kennis en ervaring te delen met anderen, zodat deze niet verloren gaan! Bovendien is het hybride docent zijn, een leuke afwisseling. Jouw vak als inspecteur is vooral een solo-functie, voor een groep van geïnteresseerde vakgenoten staan is weer wat anders. Je wordt gewaardeerd en blijft jong van geest.”

Mocht je als senior-inspecteur denken ‘Hé, dat is interessant. Daar wil ik meer van weten!’, aarzel niet en neem contact met ons op, via hrm@parkstad-inspecties.nl. Natuurlijk zijn de gastdocenten van Parkstad Opleidingen ook bereid om jouw vragen te beantwoorden.

Interesse in een van de opleidingen die Wil Burgerhof voor ons verzorgt? Bekijk dan ons aanbod aan SCIOS opleidingen voor stookinstallaties en brandstofleidingen of bel ons op 088 467 73 73.

Maasziekenhuis Pantein

Parkstad Inspecties inspecteert de elektrische installaties in de medische ruimten voor het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. De medische ruimten K3 worden elk jaar gekeurd volgens NEN 3140. Daarnaast wordt ieder jaar een vijfde deel van de keuringen uitgevoerd van de medische ruimten K1 en K2. Dat...

Goossens Wonen via Rooijakkers

Vorig jaar voerde Parkstad Inspecties SCIOS inspecties uit aan de stookinstallaties en brandstofleidingen bij Goossens Wonen en Slapen in Roermond, Nuenen en Erp. Dat deed Parkstad Inspecties in opdracht van Rooijakkers Installatietechnieken BV in Keldonk (Noord-Brabant). Een installatiebedrijf waar...

Quadrance

Voor Quadrance voerde Parkstad Inspecties voor zestien panden van de gemeente Deventer de NEN 2767 inspecties en de energiescan uit. De bedrijven hebben met elkaar een convenant afgesloten zodat de samenwerking goed geregeld is. Daarnaast werd voor enkele panden gekeken naar de bouwkundige condities...

Everris International

Voor Everris International B.V., locatie Heerlen, voerde Parkstad Inspecties reeds een breed palet aan diensten uit, van NEN 3140 keuringen voor de installaties en de arbeidsmiddelen, het geven van de periodieke instructies, het samenstellen van het handboek volgens NEN 3140 tot het inspecteren van...

Powertec Diesel Services

Parkstad Inspecties werkt nauw samen met Powertec Diesel Services. Er is een convenant afgesloten waarbij Parkstad Inspecties Powertec Diesel Services ondersteunt bij het uitvoeren van SCIOS Scope 4 en 7c inspecties aan noodstroomaggregaten. Volgens het Activiteitenbesluit moeten noodstroomaggregate...
disclaimer privacy sitemap webdesign gosidesign