Vrouwen in de Techniek

Geplaatst op 28-10-2021

Een interview met Richella

Techniek is voor mannen. Althans, dat zou je zeggen als je naar het aantal mannen kijkt dat bij ons een opleiding volgt. Maar niets is minder waar. Deze week verwelkomden wij Richella, een elektromonteur uit Oss, op onze opleidingslocatie in Schinnen. 

Richella is 26 jaar en werkt sinds 2015 bij Van der Riet, een elektrotechnisch bureau uit Oss. Ze is hier begonnen als stagiair en sinds 2017 werkt ze fulltime in dienst als zelfstandige elektromonteur. Richella is een gedreven en zeer enthousiaste vrouw met passie voor elektrotechniek. Natuurlijk waren wij nieuwsgierig waarom zij voor dit vak heeft gekozen en dus besloten we haar te interviewen.

Richella, hoe ben jij in de techniek gekomen?

“Ik heb me altijd al aangetrokken gevoeld tot elektrotechniek. Ik vind het interessant en heb nooit wat anders gewild. Deze interesse heb ik niet van huis uit meegekregen. Ik ben enthousiast geworden door de diverse oefeningen op de middelbare school. Hierdoor wist ik dat ik deze richting op wilde.” 

Wat spreekt je aan in je werk?

“Hoewel ik voor een klein bedrijf werkt, heb ik een variatie aan taken. Dit spreekt mij zeer aan. De ene keer ben ik bezig met het maken van besturingskasten, de andere keer met digitaal tekenen, het maken van een domotica- of alarminstallatie of met programmeren of ontwerpen. Van der Riet is zeer breed georiënteerd. Ook de klanten variëren; de ene keer werk ik voor een bedrijf, een opdrachtgever uit de woningbouw of industrie en de andere keer voor een particulier. Voor mij is geen dag hetzelfde.”

Ook inspecties vindt Richella interessant. Vandaar dat ze bij ons de opleiding voor SCIOS scope 9 (het keuren van arbeidsmiddelen) volgt. “Ik ga soms met mijn baas mee een pand keuren. Ik vind dit geweldig. Het is fijn om te zien wanneer alles in orde is, maar het geeft ook een goed gevoel wanneer je iets hebt gevonden wat niet goed en/of niet veilig is. Ik zou best wel verder met inspecties willen gaan en meer hierover willen leren, maar ik wil ook de afwisseling behouden; de ene keer keuren en de andere keer bezig zijn met elektrotechniek.” 

Welk gevoel geeft het jou om als vrouw werkzaam te zijn in de technische sector?

“Hoewel ik mijn werk heel graag doe, was het in het begin niet echt gemakkelijk. Bij Van der Riet werken alleen mannen. In het begin merkte je goed dat je anders was. Gewoonlijk moet iedereen die met een nieuwe baan begint of net van school komt, zich bewijzen, maar omdat ik jong, klein én een vrouw ben, had ik het gevoel dat ik mij dubbel moest bewijzen. Daarnaast wordt er vaak vanuit gegaan dat je het niet gaat maken. Zo hoorde ik tijdens mijn stageperiode dat een klant tegen mijn baas vroeg “kan ze dat wel?” Dat is vernederend, maar je moet hier als vrouw wel tegen kunnen als je door wilt gaan in de techniek.”

Voor Richella was het duidelijk wat ze wilde. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ze niet op gaf. “Ik vind de techniek zo leuk, dat ik nooit eraan gedacht heb om te stoppen. De tegenslagen die ik heb ervaren, hielden mij niet tegen.” 

Hoe reageren klanten?

“Nu ik zelfstandig elektromonteur ben reageren klanten zeer positief. Ze vinden het leuk dat er een meid komt. Sommige geven dit direct in het begin van de dag aan en anderen wachten de dag af. Ondanks dat het vreemd is dat je je moet bewijzen, is het soms ook leuk dat je je als vrouw kunt bewijzen. Je kunt klanten laten zien dat je het kan. En dat blijkt wel uit de reacties. Klanten geven aan hoe snel en netjes iets is gebeurd. Elke week krijg ik diverse complimenten. Dat is fijn om te horen en dat motiveert ook.” 

Ken je veel vrouwen in de techniek?

“Ik ben mijn opleiding voor mechatronica met twee andere vrouwen begonnen. De twee andere vrouwen zijn een ander niveau gaan doen en zodoende zijn we elkaar uit het oog verloren. Het contact met andere vrouwen in de techniek mis ik wel. Vooral in de beginperiode zou het fijn zijn geweest om meer steun te hebben ontvangen.”

Richella geeft aan dat er steeds meer vrouwen in de techniek komen, maar dat dit vooral een kwestie van tijd is. Om vrouwen aan te trekken tot deze branche, moeten vrouwen er wel een passie voor hebben. “Je moet iets doen wat je hart wilt. Als techniek je interesseert, moet je doorzetten totdat je voorbij dat punt bent gekomen dat je jezelf hebt bewezen. Dat kost tijd en het zal niet altijd gemakkelijk zijn. Wat anderen ook zeggen of denken, trek het je niet aan, maar ga gewoon door met wat jij leuk vindt,” aldus Richella. 

 

Maasziekenhuis Pantein

Parkstad Inspecties inspecteert de elektrische installaties in de medische ruimten voor het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. De medische ruimten K3 worden elk jaar gekeurd volgens NEN 3140. Daarnaast wordt ieder jaar een vijfde deel van de keuringen uitgevoerd van de medische ruimten K1 en K2. Dat...

Goossens Wonen via Rooijakkers

Vorig jaar voerde Parkstad Inspecties SCIOS inspecties uit aan de stookinstallaties en brandstofleidingen bij Goossens Wonen en Slapen in Roermond, Nuenen en Erp. Dat deed Parkstad Inspecties in opdracht van Rooijakkers Installatietechnieken BV in Keldonk (Noord-Brabant). Een installatiebedrijf waar...

Quadrance

Voor Quadrance voerde Parkstad Inspecties voor zestien panden van de gemeente Deventer de NEN 2767 inspecties en de energiescan uit. De bedrijven hebben met elkaar een convenant afgesloten zodat de samenwerking goed geregeld is. Daarnaast werd voor enkele panden gekeken naar de bouwkundige condities...

Everris International

Voor Everris International B.V., locatie Heerlen, voerde Parkstad Inspecties reeds een breed palet aan diensten uit, van NEN 3140 keuringen voor de installaties en de arbeidsmiddelen, het geven van de periodieke instructies, het samenstellen van het handboek volgens NEN 3140 tot het inspecteren van...

Powertec Diesel Services

Parkstad Inspecties werkt nauw samen met Powertec Diesel Services. Er is een convenant afgesloten waarbij Parkstad Inspecties Powertec Diesel Services ondersteunt bij het uitvoeren van SCIOS Scope 4 en 7c inspecties aan noodstroomaggregaten. Volgens het Activiteitenbesluit moeten noodstroomaggregate...
disclaimer privacy sitemap webdesign gosidesign