Klok verzetten? Aardlekschakelaar checken!

Geplaatst op 23-10-2020

Wat hebben deze twee met elkaar te maken? In directe zin natuurlijk helemaal niets. Het moment van het verzetten van de klok van zomer- naar wintertijd (en ook andersom) is gewoon een super goed moment om jouw aardlekschakelaar te testen.

Een aardlekschakelaar beschermt je leven

Een aardlekschakelaar is een beveiliging in de groepenkast en een zeer precies technisch product. Hij zal je leven beschermen, wanneer je iets direct of indirect (d.m.v. een defecte machine) aanraakt, dat onder spanning staat. Als er bijvoorbeeld een draadje in je wasmachine is losgeraakt, kan hier onverwacht spanning op komen te staan.

Bij gevaar, geen stroom

De aardlekschakelaar meet de stroom die de meterkast verlaat en op diezelfde aansluiting weer terugkomt. Zit daar een ontoelaatbaar verschil in, dan schakelt hij snel uit. Lekt er stroom door bijvoorbeeld een mens of dier, dan wordt dit opgemerkt. Bereikt deze lekstroom een gevaarlijk niveau, dan schakelt de aardlekschakelaar/-automaat onmiddellijk de spanning uit. Een hele geruststelling, toch?

Omdat dit product er voor jouw elektrische veiligheid is, zeggen de Internationale veiligheidsvoorschriften dat je minimaal één keer per maand moet testen of hij nog werkt. Het gaat tenslotte om jouw veiligheid.

Hoe test ik?

Het gaat hier dan om een handmatige test die je kunt uitvoeren door op de knop ‘Test’ te drukken. Hij, en daarmee ook de installatieautomaten die erachter zitten, zullen meteen spanningsloos worden. Daarna kun je hem gewoon weer inschakelen.

Gaat hij niet uit bij de test dan heb je te maken met een mogelijke storing of defect. Dit moet direct worden onderzocht door een installateur.

Niet meer vergeten

Het gekke is dat deze test, ondanks dat deze belangrijk is, vrijwel nooit wordt uitgevoerd. De twee meest gehoorde redenen:

"Oh, dat wist ik helemaal niet"

"Ja maar dan moet ik alle klokken weer opnieuw instellen"

Daarom is het handig om dit juist nu te doen. Aangezien je zaterdagavond toch vrijwel alle klokken opnieuw moet instellen, is dit het perfecte moment om de aardlekschakelaars te testen. Doe dit voordat je gaat slapen en zet na de test meteen de klokken op de wintertijd.

Als je dit ook doet bij het verzetten van winter- naar zomertijd, dan test je hem in ieder geval 2 keer per jaar.
Daar doe je jezelf, je vriend, vriendin of je gezin een groot plezier mee!


Freek Eggels, adviseur

Maasziekenhuis Pantein

Parkstad Inspecties inspecteert de elektrische installaties in de medische ruimten voor het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. De medische ruimten K3 worden elk jaar gekeurd volgens NEN 3140. Daarnaast wordt ieder jaar een vijfde deel van de keuringen uitgevoerd van de medische ruimten K1 en K2. Dat...

Goossens Wonen via Rooijakkers

Vorig jaar voerde Parkstad Inspecties SCIOS inspecties uit aan de stookinstallaties en brandstofleidingen bij Goossens Wonen en Slapen in Roermond, Nuenen en Erp. Dat deed Parkstad Inspecties in opdracht van Rooijakkers Installatietechnieken BV in Keldonk (Noord-Brabant). Een installatiebedrijf waar...

Quadrance

Voor Quadrance voerde Parkstad Inspecties voor zestien panden van de gemeente Deventer de NEN 2767 inspecties en de energiescan uit. De bedrijven hebben met elkaar een convenant afgesloten zodat de samenwerking goed geregeld is. Daarnaast werd voor enkele panden gekeken naar de bouwkundige condities...

Everris International

Voor Everris International B.V., locatie Heerlen, voerde Parkstad Inspecties reeds een breed palet aan diensten uit, van NEN 3140 keuringen voor de installaties en de arbeidsmiddelen, het geven van de periodieke instructies, het samenstellen van het handboek volgens NEN 3140 tot het inspecteren van...

Powertec Diesel Services

Parkstad Inspecties werkt nauw samen met Powertec Diesel Services. Er is een convenant afgesloten waarbij Parkstad Inspecties Powertec Diesel Services ondersteunt bij het uitvoeren van SCIOS Scope 4 en 7c inspecties aan noodstroomaggregaten. Volgens het Activiteitenbesluit moeten noodstroomaggregate...
disclaimer privacy sitemap webdesign gosidesign