Wat vinden de cursisten van onze SCIOS Scope 10-opleiding?

Geplaatst op 07-12-2017

Wie de gloednieuwe brandrisico-inspectie SCIOS Scope 10 aan elektrisch materieel wil uitvoeren, heeft specifieke kennis nodig. Immers, deze is gericht op het inschatten van brandrisico’s. Dat is toch even anders dan de gebruikelijke inspectie van de elektrotechnische installaties, volgens NEN 3140 of NEN 1010. Een SCIOS Scope 10 inspecteur kijkt namelijk naar de vaste installaties én beoordeelt de aanwezige elektrische apparaten op brandrisico’s, volgens de eveneens nieuwe Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8220 (publicatie: 18 december 2017). De brandrisico-inspectie is niet gericht op arbeidsveiligheid, opvallend.

Wie SCIOS Scope 10 erkend wil worden moet voldoen aan de kwaliteits- en bekwaamheidseisen, die Certificatie-instituut SCIOS voor dit nieuw type inspecteur heeft vastgesteld. Dit wordt getest met een examen. Voor ervaren  inspecteurs heeft Parkstad Inspecties een driedaagse instructie samengesteld, die hen op dit examen voorbereidt. Inmiddels zijn 3 groepen opgeleid en zijn de eerste drie opleidingen in 2018 al volgeboekt. 

Tijdens de instructie leert de inspecteur de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8220 kennen en toepassen voor SCIOS Scope 10. Belangrijke onderwerpen hierbij zijn: materialenkennis, ontstekingsmechanismen en het beoordelen van risico’s in de praktijk, volgens de Bow-Tie methode. Aan thermografisch onderzoek (volgens de NTA 8040-1) wordt een hele dag gewijd. Let op: voor het examen voor certificering volgens SCIOS Scope 10, dient u reeds over een SCIOS Scope 8 diploma te beschikken.

Beoordeling SCIOS Scope 10 cursus door deelnemers

De 15 deelnemers (oktober-november 2017) beoordeelden de opleiding gemiddeld met een score van ruim 85 % tevredenheid. Zij schreven o.a.:
Wim de Ruijter, Nationale Nederlanden: "Een goede, uitstekend op het doel afgestemde cursus die (blijkens het hoge slagingspercentage) perfect werkt. Trouwens erg gezellige dagen gehad, leerzaam en leuke (Parkstad Inspecties) collega’s.  Dank hiervoor."
Michiel Siemerink, Kiwa Apeldoorn: "Inzicht in praktisch deel".
Dirk van Delft, Aartman & van Giesen Elektrotechniek Noordwijkerhout: "Interessant".
Jasper Fledderus, Quercus Technical Services Zwolle: "Prima inzicht in inspecteren volgens NTA 8220".

Interesse?

Klik hier voor de actuele les- en examendata of neem contact op met Ellen Muijrers of Marie-José Houben voor meer informatie (088-467 73 00).

Maasziekenhuis Pantein

Parkstad Inspecties inspecteert de elektrische installaties in de medische ruimten voor het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. De medische ruimten K3 worden elk jaar gekeurd volgens NEN 3140. Daarnaast wordt ieder jaar een vijfde deel van de keuringen uitgevoerd van de medische ruimten K1 en K2. Dat...

Goossens Wonen via Rooijakkers

Vorig jaar voerde Parkstad Inspecties SCIOS inspecties uit aan de stookinstallaties en brandstofleidingen bij Goossens Wonen en Slapen in Roermond, Nuenen en Erp. Dat deed Parkstad Inspecties in opdracht van Rooijakkers Installatietechnieken BV in Keldonk (Noord-Brabant). Een installatiebedrijf waar...

Quadrance

Voor Quadrance voerde Parkstad Inspecties voor zestien panden van de gemeente Deventer de NEN 2767 inspecties en de energiescan uit. De bedrijven hebben met elkaar een convenant afgesloten zodat de samenwerking goed geregeld is. Daarnaast werd voor enkele panden gekeken naar de bouwkundige condities...

Everris International

Voor Everris International B.V., locatie Heerlen, voerde Parkstad Inspecties reeds een breed palet aan diensten uit, van NEN 3140 keuringen voor de installaties en de arbeidsmiddelen, het geven van de periodieke instructies, het samenstellen van het handboek volgens NEN 3140 tot het inspecteren van...

Powertec Diesel Services

Parkstad Inspecties werkt nauw samen met Powertec Diesel Services. Er is een convenant afgesloten waarbij Parkstad Inspecties Powertec Diesel Services ondersteunt bij het uitvoeren van SCIOS Scope 4 en 7c inspecties aan noodstroomaggregaten. Volgens het Activiteitenbesluit moeten noodstroomaggregate...
disclaimer privacy sitemap webdesign gosidesign