SCIOS Scope 8 nieuwe standaard bij aanbestedingen

Geplaatst op 23-11-2016

Tenminste daar ziet het wel naar uit. Bij vrijwel alle openbare aanbestedingen in 2016 voor e-inspecties zien we namelijk dat de SCIOS certificering van het bedrijf en SCIOS erkenning van de inspecteur als eis worden gesteld. De nieuwe certificering voor SCIOS Scope 8 raakt dus steeds meer ingeburgerd. 

Examens en praktijkaudits

Scope 8 voor de NEN 3140-inspecties gaat over de inspecties van de elektrische installaties. Daarnaast bestaat er ook Scope 9, dat zich richt op de inspecties van de elektrische arbeidsmiddelen. De SCIOS Certificatieregeling kent een bedrijfsmanagementdeel  en een personendeel. Het personendeel gaat over de controle van de kennis en bekwaamheid van de inspecteur. Dit gebeurt zowel door examens als praktijkaudits.

SCIOS diploma vereiste

Op dit moment zijn in Nederland 19 bedrijven gecertificeerd voor Scope 8 (inspectie elektrische installaties) en 10 bedrijven voor Scope 9 (inspectie arbeidsmiddelen). Bij Parkstad Inspecties hebben de afgelopen maanden tientallen inspecteurs de examens hiervoor afgelegd. Aanvankelijk gold er nog een overgangsregeling voor bedrijven die voorheen volgens de Criteria voor Toezicht waren gecertificeerd. Tot en met 31 december 2015 werden de inspecteurs van deze bedrijven alleen in de praktijk geaudit, omdat de eerdere opleidingscertificaten werden meegenomen. Vanaf 1 januari 2016 is dat niet meer voldoende en is het SCIOS diploma vereist voor Scope 8 of 9.


Meer over de instructie tot inspecteur laagspanningsinstallaties volgens NEN 3140 en SCIOS Scope 8.
Bent u STIPEL gecertificeerd? Dan kunt ook deelnemen aan het SCIOS Scope 8 examen na een 1-daagse voorbereiding.
Meer over de instructie tot inspecteur elektrische arbeidsmiddelen volgens NEN 3140 en SCIOS Scope 9.

Op de foto: de officiële overhandiging van het SCIOS Scope 8 en 9 certificaat aan Parkstad Inspecties op 11 maart 2015. vlnr: Arie Krijgsman van Scios, Etienne Hochs, algemeen directeur van Parkstad Inspecties, Thijs van der Veen van Uneto-VNI, Ben Visschedijk van Kiwa, René Koster van Uneto-VNI en onze oprichter, Frank Smits.
 

Maasziekenhuis Pantein

Parkstad Inspecties inspecteert de elektrische installaties in de medische ruimten voor het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. De medische ruimten K3 worden elk jaar gekeurd volgens NEN 3140. Daarnaast wordt ieder jaar een vijfde deel van de keuringen uitgevoerd van de medische ruimten K1 en K2. Dat...

Goossens Wonen via Rooijakkers

Vorig jaar voerde Parkstad Inspecties SCIOS inspecties uit aan de stookinstallaties en brandstofleidingen bij Goossens Wonen en Slapen in Roermond, Nuenen en Erp. Dat deed Parkstad Inspecties in opdracht van Rooijakkers Installatietechnieken BV in Keldonk (Noord-Brabant). Een installatiebedrijf waar...

Quadrance

Voor Quadrance voerde Parkstad Inspecties voor zestien panden van de gemeente Deventer de NEN 2767 inspecties en de energiescan uit. De bedrijven hebben met elkaar een convenant afgesloten zodat de samenwerking goed geregeld is. Daarnaast werd voor enkele panden gekeken naar de bouwkundige condities...

Everris International

Voor Everris International B.V., locatie Heerlen, voerde Parkstad Inspecties reeds een breed palet aan diensten uit, van NEN 3140 keuringen voor de installaties en de arbeidsmiddelen, het geven van de periodieke instructies, het samenstellen van het handboek volgens NEN 3140 tot het inspecteren van...

Powertec Diesel Services

Parkstad Inspecties werkt nauw samen met Powertec Diesel Services. Er is een convenant afgesloten waarbij Parkstad Inspecties Powertec Diesel Services ondersteunt bij het uitvoeren van SCIOS Scope 4 en 7c inspecties aan noodstroomaggregaten. Volgens het Activiteitenbesluit moeten noodstroomaggregate...
disclaimer privacy sitemap webdesign gosidesign