U bent hier: Home Referenties DAF Trucks
overzicht referenties parkstad inspecties
 • Alles
 • Elektrische installaties
 • Energie
 • Opleidingen
 • Stookinstallaties
 • Conditiemeting
 • Advies
 • Alles
 • Installatiebedrijven
 • Industrie
 • Verzekering verplicht
 • Onderwijs / Zorg
 • Retail
 • Overheid en semi-overheid

Referentie DAF Trucks

DAF Trucks

DAF Trucks N.V. is een technologische onderneming en een vooraanstaande fabrikant van bedrijfswagens in Europa. DAF is een volle dochteronderneming van PACCAR Inc., wereldleider in de ontwikkeling en productie van uitmuntende lichte, middelzware en zware bedrijfsvoertuigen.

Een van de productielocaties en het hoofdkantoor zijn in Eindhoven gevestigd.

Over de samenwerking tussen Parkstad Inspecties en DAF is een mooi artikel in het vaktechnisch tijdschrift Henk & Fred van februari 2021 verschenen. Onderstaande teksten maken deel uit van dit artikel.

Bij de portier krijgen Henk en Fred [een fictief monteursduo dat kriskras door Nederland reist, op zoek naar voor de professional interessante verhalen] beiden een toegangspas. Voor één dag. Bij DAF Trucks in Eindhoven kom je niet zomaar binnen. Op de plek waar duizenden medewerkers dagelijks nieuwe bedrijfswagens bouwen wordt veiligheid met hoofdletters geschreven.

Alles voor de veiligheid bij DAF Trucks in Eindhoven

Henk en Fred melden zich op het hoofdkantoor, waar drie grote blauwe DAF-trucks in de showroom voor een mooi plaatje zorgen. Niels Leduc, maintenance engineer op de technische dienst bij DAF Trucks, ontvangt de heren en serveert koffie. Ook inspecteur Guido Stam van Parkstad Inspecties, die tegelijk met de mannen arriveert, schuift aan.  

Henk en Fred kijken vandaag mee met inspecteur Guido Stam, die er op toeziet dat bij DAF Trucks veilig wordt gewerkt met de installaties en of deze aan de eisen voldoen. Vandaag inspecteert hij bijvoorbeeld de stookinstallaties waar pignonen en kroonwielen worden gehard voor de aandrijving van de vrachtwagen.

“Ben jij hier iedere dag?”, vraagt Henk aan Guido. Die begint te lachen. “Nee hoor. Wettelijk wordt er voorgeschreven dat er eens in de vier jaar een SCIOS-keuring moet plaatsvinden. Maar hier komen we om de twee jaar. En als er - zoals dit keer - gevraagd wordt om tussendoor even te kijken; DAF Trucks is een innovatief bedrijf is dat voorop loopt in alles.”

Veiligheid van de mens staat voorop

Niels Leduc knikt bevestigend. Hij werkt bij DAF op de afdeling Tandwielen en Harderij en is verantwoordelijk voor het onderhoud van de gasgestookte verbrandingsinstallaties. “Wij hebben veiligheid bij DAF Trucks hoog in het vaandel staan. We vinden de inspecties superbelangrijk omdat we hier van de hoogste veiligheidsnormen uitgaan. De veiligheid van mens staat voorop, daarnaast willen we niet dat de machines stil komen te staan. Daarom houden we regelmatige controles.”

Als de koffie op is nemen Henk en Fred een kijkje in één van de fabriekshallen van DAF Trucks, waar de vlammen zichtbaar zijn waarmee de pignonen en kroonwielen gehard worden. Ze krijgen uitleg over de ‘ovens’ die soms tot 970 graden worden opgestookt, waardoor de producten goed worden gehard en vervolgens in de koelkamer mogen afkoelen. Een proces van uren. “Nu snap ik waarom jullie de veiligheid van de mensen zo benadrukken”, zegt Fred.  

Henk is benieuwd wat er met de geharde onderdelen gebeurt. Niels: “Die gaan naar onze fabriek in het Belgische Westerlo, waar ze het onderstel van de truck in elkaar zetten. Vervolgens komt het complete onderstel weer terug en wordt de truck in onze fabriek geassembleerd.”

SCIOS Scope 5 inspecties

Guido Stam toont zich ondertussen een echte inspecteur. Hij bekijkt de machines, leest de monitoren af en ziet dat het goed is. “Dit is een kort bezoek. Tijdens onze normale inspecties, zijn we meerdere dagen hier en worden de machines speciaal voor ons vrij gepland zodat wij ze leeg kunnen opstoken, in bedrijf stellen en inspecteren. We beginnen altijd met een visuele inspectie, kijken naar elektrische schema’s, maar ook naar de onderdelen. Bijvoorbeeld of die vervangen moeten worden.”

Niels: “Neem zo’n ketting in de oven. Die gaat maar 14 maanden mee, maar die vervangen we vaak al na zo’n 12 maanden. Zodat alles veilig kan doorgaan en de installaties niet stil komen te staan. Hier wordt namelijk 24/7 gewerkt.”

Guido richt zich op de gasinstallaties, maar vanuit Parkstad Inspecties komt er ook regelmatig een E-inspecteur langs om de elektrotechnische kant van de installaties te beoordelen. Guido: “We voeren ook op E-gebied een uitgebreide veiligheidsinspectie uit. Bijvoorbeeld waar het gaat om de elektrische installaties van de hardingsovens. We kijken kritisch naar de machinerichtlijnen en alles moet voldoen aan NEN3140.”

DAF Trucks zorgt voor afwisseling en uitdaging 

Guido Stam is bevoegd om SCIOS inspecties volgens de scopes 1 tot en met 7 en aan alle soorten stookinstallaties uit te voeren. Hij komt graag bij DAF Trucks, zo verklapt hij. “Mijn werk is divers. De ene dag keur ik een gewone cv-installatie of buig ik me over de oven van een crematorium. Bij DAF komt alles samen. Het is hier afwisselend en uitdagend. Wij zien nu de grote procesinstallaties, maar hier heb je ook gewone cv-ketels en gasleidingen die uit de grond komen. Juist die afwisseling maakt het zo leuk!”

Opleiding SCIOS 5 op maat

Medewerkers van DAF Trucks die werkzaam zijn in de Harderij worden door Parkstad Opleidingen bijgeschoold op het gebied van de SCIOS Scope 5 Certificatieregeling en op de industriële toestellen waarmee in de fabriek wordt gewerkt. Guido Stam is hiervoor bevoegd, maar meestal pakt een collega van hem dit op. Guido: “Op ons kantoor in Den Bosch of op locatie van de klant gaan we specifiek in op de installaties van DAF Trucks.” Niels Leduc: “Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers weten waarmee ze werken en hoe ze dat veilig kunnen doen. Daarom moet iedereen op cursus!”

 

 

disclaimer privacy sitemap cookies webdesign gosidesign