SCIOS Scope 12 VERKORT inspecteur zonnestroom-installaties

SCIOS Scope 12 verkorte opleiding zonnestroominspecties

SCIOS Scope 12 verkorte opleiding voor inspectie van zonnepanelen-installaties
08 maart 2023
02 november 2023

Kosten per persoon: introductieprijs € 1.373,-  (5 %  combinatiekorting bij gelijktijdige aanmelding voor een SCIOS Scope 8 instructie)
excl. btw en SCIOS Scope 12 examen (€ 540,- voor theorie- en praktijkexamen), incl. lunches en lesmateriaal

* Planning lesdata (instructies gaan door bij voldoende deelnemers). 
Kijk hier voor onze Coronamaatregelen.

DEZE OPLEIDING IS ALLEEN BESTEMD VOOR INSPECTEURS MET EEN SCIOS SCOPE 8 DIPLOMA, NIET OUDER DAN 2 JAAR

 Lesdag 1  Lesdag 2  Lesdag 3  SCIOS Scope 12 examen theorie ***
 8 maart 2023  15 maart 2023  22 maart 2023  4 april 2023
 2 november 2023  9 november 2023  16 november 2023  28 november 2023

** Mocht deze examendatum niet schikken, dan kunt u ons benaderen voor een andere examendatum.
*** Het praktijkexamen bestaat uit de verdediging van een eigen inspectierapport. Hiervoor wordt per deelnemer een afspraak ingepland.

SCIOS Scope 12 heeft betrekking op de inspectie van zonnestroominstallaties, ook bekend als zonnepanelen of PV-panelen (Photo Voltaïsch). Als inspectiebedrijf, of misschien wel als inspecteur binnen een installatiebedrijf, wilt u SCIOS Scope 12 inspecties uitvoeren. Daarvoor moet uw bedrijf SCIOS Scope 12 gecertificeerd zijn. Die bedrijfscertificering vereist onder meer dat inspecteurs een SCIOS Scope 12 diploma halen. Beschikt u over een recent SCIOS Scope 8 diploma (niet ouder dan 2 jaar), dan bieden wij u een 3-daagse opleiding aan. Bent u niet in het bezit van het Scope 8 diploma? Kies dan voor de 4-daagse opleiding. Na afloop kunt u bij ons uw SCIOS-examen afleggen.

De nieuwe scope is tot stand gekomen door een samenwerking van verzekeraars, installateurs en SCIOS, het instituut voor certificering van inspectie en onderhoud van technische installaties. Deze universele inspectiemethode moet de nieuwe standaard worden, zo zegt onder meer het Verbond van Verzekeraars, Bij SCIOS Scope 12 hoort een Technisch document TD18, met daarin de technische eisen voor de inspectie van zonnestroom-installaties. Met het SCIOS Scope 12 examen toetst men of de examenkandidaat voldoet aan de kennis en bekwaamheidseisen, die horen bij TD18.

Sinds 1 juli 2021 is IB22 verplicht toe te passen bij SCIOS-inspecties scopes 8, 10 en 12. IB22 maakt hierdoor onderdeel uit van het lesmateriaal én het theorie-examen.

Nieuwe standaard voor inspectie van zonnestroom-installaties

Bij SCIOS Scope 12 wordt gesproken over PI en EBI. PI (Periodieke inspectie) is het inspecteren van de installatie met een vaste interval (elke 5 jaar). De Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) vindt éénmalig plaats na het opleveren van een installatie of na het doorvoeren van een wijziging (herkenbaar uit de NEN 1010: de opleveringsinspectie). In zowel de opleiding als het examen wordt geen onderscheid gemaakt tussen PI en EBI.

Voor wie

Om deze opleiding te volgen beschikt u over een elektrotechnische opleiding of vergelijkbare kennis op MBO+ niveau. Inspecteren volgens NEN 3140 en werken met de NEN 1010 zijn u niet onbekend. Zoals reeds vermeld, is een maximaal twee jaar oud SCIOS Scope 8 diploma of Bewijs van slagen voor de Periodieke Kennistoets een must. Deze recent opgedane theoretische kennis is nodig om de 3-daagse opleiding goed te kunnen doorlopen. Een SCIOS Scope 12 inspecteur kijkt namelijk naar de gehele installatie van zonnepaneel tot de aansluiting op het net.  Het AC-gedeelte van de installatie (SCIOS Scope 8) wordt dus bekend verondersteld, zodat in deze verkorte opleiding vooral aandacht kan worden besteed aan de inspectie van de zonnestroom-installatie (het DC-gedeelte). 

Een gezonde basiskennis rondom zonnestroominstallaties is een pre.

Inhoud

Deze opleiding biedt inzicht in:

  • relevante normen 
  • zonnestroominstallaties algemeen
  • zonnestroominstallaties en hun impact op de installatie (AC/DC)
  • bouwkundige en constructie-eisen
  • de inspectie

Duur en lestijden 

De opleiding duurt 6 dagdelen (van elk 3 uur), ofwel 3 lesdagen.
Daarnaast bent u zo’n 10 uur kwijt aan zelfstudie en zo'n 10 uur aan het opstellen van het inspectierapport.
Lestijden: van 09.00 tot 16.00 uur (graag 15 minuten voor aanvang aanwezig zijn).

Examen SCIOS Scope 12

De opleiding kan worden afgesloten met een SCIOS Scope 12 examen. Let op: dit examen beslaat de gehele lesstof, dus ook de voor deze opleiding bekend veronderstelde kennis over inspecties van elektrische installaties volgens SCIOS Scope 8.
Het examenbestaat uit twee onderdelen:

  • een theoretische toets; deze wordt digitaal afgenomen en duurt 150 minuten, en bestaat uit meerdere soorten vragen, waaronder meerkeuzevragen, sleepvragen en meer uit meer vragen (meerdere antwoorden goed);
  • een door u opgesteld inspectierapport, inclusief mondelinge verdediging hiervan gedurende 30 minuten.

Voor het inspectierapport gebruikt u het gestandaardiseerde rapportformat, dat u door het examenbureau na aanmelding wordt toegestuurd.
Na ontvangst van het inspectierapport ontvangt u binnen 5 werkdagen een datumvoorstel voor de verdediging van het rapport.

Oefenen voor het theorie-examen kan op https://www.testvision.nl/ervaar/voorbeeldtoetsen/.
Tip
Beantwoord eerst alle vragen die u gemakkelijk kunt beantwoorden, dan heeft u daar in elk geval voldoende tijd voor. Ga daarna terug naar de nog niet beantwoorde vragen.

Het examenreglement vindt u hier.
Indien u ervoor kiest geen examen te doen, dan ontvangt u een Certificaat van deelname.
Onze leverings- en annuleringsvoorwaarden vindt u hier.

Opfriscursus Wiskunde

Inzicht in en goede kennis van wiskunde is belangrijk voor een technische opleiding. Bij diverse SCIOS-inspecties dienen namelijk berekeningen uitgevoerd te worden. Is uw wiskundekennis in de loop der jaren weggezakt? Dan kunt u met de eendaagse Opfriscursus Wiskunde uw kennis ophalen én u alvast goed voorbereiden op een technische opleiding bij ons. 

FAQ:

Anderen keken ook naar:

Reacties

Rudy Teneij Lesdatum: 05-02-2021
Duidelijkheid over hoe het nu echt moet
Beoordeling:
disclaimer privacy sitemap cookies webdesign gosidesign

Notice: Undefined index: cookie_instellingen_ingesteld in /home/parkstadinspec/domains/parkstad-inspecties.nl/public_html/views/paginas/main.php on line 374