De kunst van lesgeven: Raymond Schuimer aan het woord

Geplaatst op 02-07-2024

Wat maakt een docent een goede docent? Waar komt de passie vandaan om lesmateriaal boeiend en begrijpelijk te houden? We vroegen het aan Raymond Schuimer, onze enthousiaste docent Elektrotechniek. Zijn aanstekelijke energie en enthousiasme laten een onuitwisbare indruk achter bij zowel deelnemers als collega’s. Maak kennis met Raymond Schuimer. 

Sinds 2020 is Raymond verbonden aan Parkstad Opleidingen, maar zijn carrière als docent begon al veel eerder. Opgeleid als technisch specialist én docent energietechniek, heeft hij zich door de jaren heen verder ontwikkeld tot inspecteur NEN 3140, NEN 3140 IV/VW, SCIOS Scope 8, 9, 10 en 12 en docent NEN 3140/SCIOS Scope 8, NEN 3140 IV/WV en SCIOS Scope 9.  

Hoewel Raymond al bekend bij ons was, ontmoetten we hem opnieuw toen hij de opleiding voor SCIOS Scope 12 volgde. Dit was het begin van zijn waardevolle bijdrage als docent bij Parkstad Opleidingen.

Passie voor lesgeven

Raymonds enthousiasme spat ervan af zodra hij het klaslokaal binnenstapt. Als geboren spreker geniet hij van de interactie met cursisten. “Je ontmoet verschillende mensen uit de techniek; ieder met unieke verhalen en praktijkvoorbeelden waarvan je zelf ook leert," zegt hij. Deze wisselwerking alsook de afwisseling tussen theorie en praktijk maken lesgeven voor hem boeiend. 

Naast het overbrengen van kennis, blijft Raymond zichzelf voortdurend ontwikkelen. Dit jaar staat Thermografie Level 2 op zijn agenda, en heeft hij de ambities om SCIOS Scope 10 te doceren. Voor SCIOS Scope 12 voelt hij zich nog niet klaar. “Als je voor de klas staat, moet je er zeker van zijn dat je het kunt,” benadrukt hij.

Waarom Parkstad Opleidingen?

Raymond waardeert de goede organisatie en fijne samenwerking bij Parkstad Opleidingen. Als externe docent voelt hij zich volledig onderdeel van het team, dankzij de collegiale sfeer en inspraakmogelijkheden. “Het voelt als thuiskomen,” zegt hij. 

Raymond geeft les in Schinnen en Den Bosch, waarbij Den Bosch zijn favoriete locatie is vanwege de uitstekende faciliteiten en de kans om oud-cursisten en collega's te ontmoeten. “Het is fantastisch om oud-cursisten terug te zien en te horen dat ze het examen in één keer hebben gehaald,” vertelt hij enthousiast. “Dat maakt Den Bosch voor mij de leukste opleidingslocatie, hoewel Schinnen dichterbij is.” Lesgeven in Apeldoorn ziet hij door de afstand niet snel gebeuren.

Mooie momenten in de klas

Raymond beleeft als docent veel bijzondere momenten. Hij herinnert zich bijvoorbeeld een cursist die tijdens zijn eerste praktijkles niet door het gelaatscherm kon kijken. “Het is heel moeilijk om door het scherm te kijken,” merkte Raymond op, waarop de cursist met “ja” antwoordde. Raymond stelde voor de folie te verwijderen: “Nu kijkt het toch wat gemakkelijker,” grapte hij. 

Raymond zet zich in voor boeiende en effectieve lessen. Voor hem is het essentieel dat lessen leerzaam én leuk zijn, zodat elke dag met een gevoel van voldoening eindigt. Zijn doel is dat cursisten 's ochtends onwetend beginnen en 's middags klaar zijn voor het examen. 

Er zijn echter ook uitdagingen. Raymond betreurt het als deelnemers tegen de stroom in willen gaan en vasthouden aan hun eigen overtuigingen, ondanks de onveranderlijke richtlijnen en wetgeving. Dit belemmert niet alleen hun leerproces, maar vermindert ook zijn tevredenheid over de les. Om het beste uit zijn lessen te halen, reflecteert Raymond voortdurend op zijn aanpak en zoekt hij steeds naar manieren om de lesstof nog effectiever over te brengen.

Een goede docent is….

“Een goede docent past zich moeiteloos aan aan het niveau van zijn studenten. Wat voor de docent vanzelfsprekend is, kan voor cursisten als abracadabra aanvoelen,” zegt Raymond. Daarbij benadrukt hij het belang van het herkennen van verschil in leeftijd, ervaring en leerstijl, aangezien deze factoren invloed hebben op het leerproces.

Daarnaast moet een docent niet alleen theoretische kennis overbrengen, maar ook praktijkervaring delen. “Relevante praktijkvoorbeelden maken de lesstof levendiger en begrijpelijker,” voegt Raymond toe. “Er is niemand die alles weet. Belangrijker is dat je weet waar je de antwoorden kunt vinden.”

Het succes van een docent hangt niet alleen af van zijn expertise, maar ook van zijn vermogen om een positieve en ontspannen leeromgeving te creëren. “Het eerste uur kan onwennig zijn, maar met humor en ijsbrekers kan een docent de sfeer verlichten en de betrokkenheid vergroten,” aldus Raymond. 

Kortom, een goede docent weet niet alleen zijn vak uit te oefenen, maar ook zijn kennis boeiend en toegankelijk over te brengen, met oog voor diversiteit en behoeften van cursisten.

Ook docent worden?

Met Raymond voor de klas wordt elke les een boeiende ervaring, waarin cursisten niet alleen kennis opdoen, maar ook van het leerproces genieten. Bij Parkstad Opleidingen zijn we trots op docenten, zoals Raymond, die het verschil maken in het leven van hun cursisten.

Goede docenten hebben we hard nodig, vooral op onze nieuwe locatie in Apeldoorn. Ben jij naar aanleiding van dit interview enthousiast geworden? Neem dan contact op met Arno Kluijtmans voor een kennismaking via akluijtmans@parkstad-opleidingen.nl of 088 467 73 73.

Maasziekenhuis Pantein

Parkstad Inspecties inspecteert de elektrische installaties in de medische ruimten voor het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. De medische ruimten K3 worden elk jaar gekeurd volgens NEN 3140. Daarnaast wordt ieder jaar een vijfde deel van de keuringen uitgevoerd van de medische ruimten K1 en K2. Dat...

Goossens Wonen via Rooijakkers

Vorig jaar voerde Parkstad Inspecties SCIOS inspecties uit aan de stookinstallaties en brandstofleidingen bij Goossens Wonen en Slapen in Roermond, Nuenen en Erp. Dat deed Parkstad Inspecties in opdracht van Rooijakkers Installatietechnieken BV in Keldonk (Noord-Brabant). Een installatiebedrijf waar...

Quadrance

Voor Quadrance voerde Parkstad Inspecties voor zestien panden van de gemeente Deventer de NEN 2767 inspecties en de energiescan uit. De bedrijven hebben met elkaar een convenant afgesloten zodat de samenwerking goed geregeld is. Daarnaast werd voor enkele panden gekeken naar de bouwkundige condities...

Everris International

Voor Everris International B.V., locatie Heerlen, voerde Parkstad Inspecties reeds een breed palet aan diensten uit, van NEN 3140 keuringen voor de installaties en de arbeidsmiddelen, het geven van de periodieke instructies, het samenstellen van het handboek volgens NEN 3140 tot het inspecteren van...

Powertec Diesel Services

Parkstad Inspecties werkt nauw samen met Powertec Diesel Services. Er is een convenant afgesloten waarbij Parkstad Inspecties Powertec Diesel Services ondersteunt bij het uitvoeren van SCIOS Scope 4 en 7c inspecties aan noodstroomaggregaten. Volgens het Activiteitenbesluit moeten noodstroomaggregate...
disclaimer privacy sitemap webdesign gosidesign